Projekt “Arhitektura Zagreba” koncipiran u formi leksikona posjetitelju stranice na jednom mjestu pruža mogućnost pregleda nekih vrijednih ostvarenja u zagrebačkoj arhitekturi od početka 19. stoljeća do recentnih gradnji, kao i kraćih biografskih podataka o arhitektima i/ili graditeljima. Ideja projekta je, uz vlastiti tekst o objektima, sublimirati i dati novi (online) format bogatom sadržaju knjiga i znanstvenih radova o arhitekturi Zagreba naših eminentnih autora, arhitekata i povjesničara umjetnosti.

Stranica je strukturirana na takav način da korisniku omogućava jednostavan pregled objavljenih građevina po ulicama, arhitektima, prema mapi i prema godinama gradnje. Pregled građevina moguć je i kroz naslovnu stranicu, direktnim otvaranjem neke od petnaest fotografija, koje su prvenstveno reprezentativni uzorci objavljenih objekata, raspoređenih prema vremenu i stilu gradnje s lokacijama od sjevernih dijelova grada do Novog Zagreba. Tražilicom je moguće detaljno pretraživanje svih riječi i pojmova u opisima građevina i biografijama arhitekata bez obzira u kojem se segmentu nalazimo. Arhitektura Zagreba online može se pretraživati i na mobitelu, prilikom obilaska grada, a izradom verzije na engleskom jeziku mogla bi koristiti i kao vodič stranim turistima.

Objavljeno je ukupno 1198 građevina s 2636 fotografija. Sve fotografije građevina su autorsko djelo, a na izradi teksta suradnica je bila povjesničarka umjetnosti Ivana Hrebak Jakšić. Posebna zahvala na vrijednim informacijama arhitektu Borivoju Feldmanu.

U drugoj fazi projekta slijede objave do sada manje zastupljenih sjevernih dijelova grada i Novog Zagreba.

Projekt je u kontinuiranom razvoju te se za sva pitanja, prijedloge i eventualne uočene pogreške slobodno možete obratiti putem kontakt forme.

Ako su objavljeni vaši podaci o objektima ili fotografije arhitekata, a ne želite da budu vidljivi na ovoj web stranici, molimo vas da nas kontaktirate.

Autor: Milan Devčić